KASTEN YARALAMA VE TAKSİRLE YARALAMA SUÇLARI
Kasten yaralama suçunu; bir kişinin, bilerek ve isteyerek başka birisinin vücuduna acı vermesi veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olması olarak tanımlayabiliriz. Söz konusu suçun gerçekleşmesine sebebiyet veren fail, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
KASTEN YARALAMA VE TAKSİRLE YARALAMA SUÇLARI
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN KAPSAMI (TCK m. 86-87) :
Kasten yaralama suçunu; bir kişinin, bilerek ve isteyerek başka birisinin vücuduna acı vermesi veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olması olarak tanımlayabiliriz. Söz konusu suçun gerçekleşmesine sebebiyet veren fail, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Bu suçta korunan hukuksal yarar; beden dokunulmazlığı olup, bu hem beden bütünlüğü hem de sağlığı kapsamaktadır. Malumunuz üzere; nüfusun yoğun olduğu Gaziantep gibi kentlerde yaralama ve türevleri suçların çok sayıda olduğuna tanık olmaktayız. Bu tarz yaralama fiillerini gerçekleştirmiş faillerin, topluma yeniden kazandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde fail topluma ve hukuka uygun bir birey olamayacak ve belki de ilerleyen zamanlarda mahiyeti açısından daha büyük suçlar işleyebilecektir. Dolayısıyla bu süreçte yargı görevi üstlenen (özellikle avukatların) kişilerin olaya yaklaşımı çok önemlidir.
CEZAYI HAFİFLETEN NEDEN:
Failin gerçekleştirdiği yaralama fiilinin etkisi, mağdur üzerinde basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüdeyse, mağdurun şikâyeti üzerine fail suçun temel cezasından daha az ceza alacaktır. Böyle bir durumda faile, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir. Ama dikkat edilmelidir ki; Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.
CEZAYI AĞIRLAŞTIRAN NEDEN:
- a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
- b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- e) Silahla,
- f) Canavarca hisle, işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır. Yani bu gibi durumlarda temel ceza arttırılacaktır.
NETİCESİ SEBEBİYLE AĞIRLAŞMIŞ YARALAMA:
Bu husus biraz karışık gibi gözükse de aslında çok basittir. Kasten yaralama fiili, aşağıda sayacağımız sebeplerden dolayı mağdurun;
- a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
- c) Yüzünde sabit ize,
- d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, sebebiyet vermişse yukarıda bahsettiğimiz cezalara göre belirlenen yaptırımlar, bir kat arttırılı
Eğer söz konusu yaralama fiili, mağdurun;
- a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesi gibi daha ağır sonuçlara sebebiyet vermişse yine yukarıda bahsettiğimiz cezalara göre belirlenen yaptırımlar bu sefer iki kat arttırılacaktır.
Önemle belirtmek gerekir ki; kasten yaralama suçlarında zincirleme suç hükümleri VE etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz. Bu konunun detayını merak ederseniz bir avukattan daha kapsamlı bir bilgi alabilirsiniz.
KASTEN YARALAMANIN İHMALİ DAVRANIŞLA İŞLENMESİ (TCK m. 88):
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur. Kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesine ilişkin koşulları ilgili metnimizde bahsetmiştik. Oradan bakabilirsiniz.
TAKSİRLE YARALAMA (TCK m. 89):
Taksir bilmeme ve istememe halidir. Bilmeyerek ve istemeyerek “taksirle” başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Taksirle yaralama fiili, aşağıda sayacağımız sebeplerden dolayı mağdurun;
- a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
- c) Yüzünde sabit ize,
- d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, sebebiyet vermişse yukarıda bahsettiğimiz cezalara göre belirlenen yaptırımlar, yarısı oranında arttırılı
Eğer söz konusu yaralama fiili, mağdurun;
- a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
- e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesi gibi daha ağır sonuçlara sebebiyet vermişse yine yukarıda bahsettiğimiz cezalara göre belirlenen yaptırımlar bu sefer bir kat arttırılacaktır.
Taksirle yaralama hususunda değinmemiz gereken birkaç konu daha vardır;
Taksirle yaralama fiili sonucunda birden fazla kişi yaralandıysa ceza arttırılacaktır.
Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Mağdur, fail hakkında şikâyetçi olmazsa suçla alakalı soruşturma veya kovuşturma yapılamayacaktır. Ancak taksirle yaralama suçunun temel hali hariç nitelikli hallerinin bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmayacaktır. Bu hususa çok dikkat etmek gerekir.
- Bahsettiğimiz ceza artırımlarının veya eksiltmelerinin ne anlam ifade ettiğini tam olarak anlayamadıysanız bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye olunur.
- Kanunen; nitelikli haller göz önünde bulundurulduğunda kasten yaralama veya taksirle yaralama suçları bakımından bir avukat tutmanız zorunlu olabilir. Sürecin ve haklarınızın daha iyi yönetilmesi bakımından bir avukat eşliğinde hareket etmeniz daha yararlı olacaktır.
DAVA VE CEZA ZAMANAŞIMI SÜRELERİ:
Dava zamanaşımı süreleri; bu suçlar bakımından yargılama sonucunda verilecek ceza beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiriyorsa sekiz yıldır. Nitelikli hallerin uygulanması ile birlikte eğer verilecek ceza beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektirirse bu süre on beş yıl olacaktır. Bu sürelerin geçmesiyle birlikte dava düşer.
Ceza zamanaşımı süresi ise; bu suçlar bakımından yargılama sonucunda verilecek ceza beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiriyorsa on yıldır. Nitelikli hallerin uygulanması ile birlikte eğer verilecek ceza beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektirirse bu süre yirmi yıl olacaktır.
Haklarımızın temini için hak arayış sürecini iyi bilmek gerekir o yüzden, Gaziantep’te bulunan hukuk büromuzda, daha detaylı bilgiler sunmak bakımından siz değerli müvekkillerimizi bekliyor olacağız. Bu konuyla alakalı daha kapsamlı bir hukuki danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.