ACİL SEVKLERDE ÖZEL HASTANELER ÜCRET ALIRSA HAKLARIMIZ NELERDİR?
Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda özel hastanelere sevk halinde özel hastanelerin ücret talep edebilme haklarının var olup olmadığına dair çoğu vatandaşın aklında soru işareti mevcuttur. Özellikle Gaziantep gibi nüfusun ve sağlık hizmetlerinin yoğun olduğu kentlerimizde bu soruya daha sık rastlamaktayız. Bugünkü yazımızda bu sorunun cevabına yanıt arayacağız. Herkes tarafından merak edilen bu hususu tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.
ACİL SEVKLERDE ÖZEL HASTANELER ÜCRET ALIRSA HAKLARIMIZ NELERDİR?
GİRİŞ:
Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda özel hastanelere sevk halinde özel hastanelerin ücret talep edebilme haklarının var olup olmadığına dair çoğu vatandaşın aklında soru işareti mevcuttur. Özellikle Gaziantep gibi nüfusun ve sağlık hizmetlerinin yoğun olduğu kentlerimizde bu soruya daha sık rastlamaktayız. Bugünkü yazımızda bu sorunun cevabına yanıt arayacağız. Herkes tarafından merak edilen bu hususu tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.
ACİL SEVK HALLERİ NELERDİR?
Acil servislerde gerçekten acil durumda olanların mağdur olmaması adına başvuran kişinin hastalığının veya durumunun ciddiyet derecesine göre renklendirilmesi uygulaması yapılır. Bu uygulamaya göre başvuran kişiler; Yeşil Alan, Sarı Alan, Kırmızı Alan olarak adlandırılan bölümlere yönlendirilerek tedavi edilir.
Sağlık Uygulama Tebliği’nin 2.3 maddesinde; “Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.” şeklinde bir hüküm mevcuttur. Şimdi akla Yeşil, Sarı, Kırmızı Alanların ne anlam ifade ettiği sorusu gelmektedir. Şöyle açıklayacak olursak;
- Yeşil Alan; Ayakta başvuran, genel durumu itibarıyla stabil olan, akut semptomları nedeniyle beklemesi hayatı tehdit, morbidite veya komplikasyon oluşturmayacak basit sağlık sorunu bulunan hastaların yöneltildiği birimdir. (Hafif derecede ağrı, düşük riskli hastalık durumları gibi)
- Sarı Alan, Hayatı tehdit etme olasılığı, uzuv kaybı riski ve önemli morbidite oranı olan durumlar. Orta ve uzamış dönem belirtileri olan ciddiyet potansiyeli taşıyan durumlar ve basit kanama durumlarında hastaların yönlendirildiği birimdir. (Nöbet geçirme, kan basıncı yükselmesi gibi)
- Kırmızı Alan; Hayatı tehdit eden, hızlı agresif yaklaşım, acil olarak eş zamanlı değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlar. Hayatı tehdit etme olasılığı yüksek olan ve acilen tedavi edilmesi gereken hastaların yönlendirildiği birimdir. (Kalp durması, solunum durması, ciddi yaralanmalar gibi)
ÖZEL HASTANELERİN ACİL SEVKLERDE ÜCRET TALEP ETME HAKKI VAR MIDIR?
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre acil servislerdeki kırmızı ve sarı alan kapsamına giren hastalardan HİÇBİR ŞEKİLDE ücret alınamaz. Fakat yeşil alan kapsamına girenler hastalar için ücret alınması hususunda herhangi bir engel yoktur. Özel hastaneler ile SGK arasında yapılan anlaşma gereğince aşağıdaki örneklerde belirtilen durumlarda kişiden ücret talep edilebilmesi mümkün değildir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Şu an sadece örnek vermek maksadıyla bazı acil durumları saymak istedik.
- Kişinin kalp krizi geçirmesi neticesinde gelmiş olması,
- Kişinin ritim bozukluğu şikâyeti ile gelmiş olması,
- Kişinin yüksek tansiyon şikâyetinin bulunması,
- Solunum yolunda tıkanma vakası,
- Solunum durması vakası,
- Ciddi alerjik reaksiyonlar,
- Uzuv kopması neticesinde gelinmesi,
- Bıçaklanma şikâyeti ile gelinmesi,
- Silahla yaralanma neticesinde gelinmesi,
- İntihar girişiminde bulunulması neticesinde gelinmesi,
- İş kazası sebebi ile gelinmesi,
- Elektrik çarpması sebebi ile gelinmesi,
- Trafik kazası sebebi ile gelinmesi,
- Boğulma sebebi ile gelinmesi,
- Yoğun bakım gerektiren durumlar,
- Yanık tedavisi gerektiren durumlar,
- Yeni doğan bebekler için sağlık hizmeti gereken durumlar,
- Diyaliz hizmetleri gereken durumlar,
- Isı çarpması durumları,
- Zehirlenme durumları,
- Beyin kanaması durumları gibi durumlarda acile gidilmesi halinde ücret talep edilmesi mümkün değildir.
ÜCRET TALEP EDİLDİĞİ TAKDİRDE HAKLARIMIZ NELERDİR?
Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de şudur; Bazı özel hastanelerde acil servis hizmeti için hastalara belgeler imzalatılmaktadır. Bu belgelere dayanılarak da hastane ücret talep edebilmektedir. Hastanın o aciliyeti durumunda hasta yakınlarının telaşından ve korkusundan yararlanmaya çalışan bu tarz özel hastaneler ne yazık vardır. Hasta yakınları çoğu kez kendisine uzatılan belgeyi okumadan etmeden imzalamaktadır. Söz konusu belgelerin her ne kadar hukuki olarak geçerliliği veya bağlayıcılığı özel hastaneler bu belgelere dayanarak ücret talep edilebilir. Hasta kişiler acil durumundan bittiği tarihten itibaren özel hastanelerin haksız kazanç elde ettiğini öğrenmesinin hemen ardından pek tabii haklarını arayabileceklerdir. Bu alanda uzman kişiler veya avukatlar tarafından bilgi alınarak sürecin yönetilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Acil vaka olmasına rağmen özel hastanelerin hastalardan ücret almasının bir diğer yöntemi de şudur. Hastayı acilden değil de sanki polikliniklerden girmiş gibi gösterirler. Bu şekilde hastanın acil bir durumu gözükmediğinden ücret talep etme yoluna giderler. BUNLARA ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
ACİL SEVKLERDE ÜCRET ALAN ÖZEL HASTANELERİ NEREYE ŞİKÂYET EDEBİLİRİZ?
Yukarıda da zikrettiğimiz üzere acil serviste belirtilen sarı ve kırmızı alan kapsamına giren durumlarda hiçbir şekilde ücret alınamaz. Yeşil alan kapsamına giren durumlarda ise bazı durumlarda ücret alınabilmektedir. Bunun için Yeşil Alan Genelgesini incelemek gerekir.
Acil serviste kendisinden ücret talep edilen iade için;
- Hastaneye şikâyet dilekçesi sunabilir,
- 184 numaralı Sağlık Bakanlığı iletişim Merkezini arayabilir,
- Tüketici Hakem Heyetine Başvurabilir.
Kişi, kendisine uygulanan tedavinin Kırmızı veya Sarı alan kapsamında değerlendirilmesini hastaneye vereceğimiz bir dilekçe ile talep edebiliriz. Hastaneye yapılan başvurudan sonuç alınamaması halinde 184 numaralı Sağlık Bakanlığı iletişim Merkezini aranarak talepte bulunabiliriz. Son olarak bu şekilde de ücret iadesi alamadığımız takdirde Tüketici Hakem Heyetine başvurarak ücret iadesi talep edebiliriz. Örneğin; Gaziantep’teki Özel DEVA Hastanesine Nizip Devlet Hastanesinden acil bir sevk gerçekleşmişti. Özel DEVA Hastanesi bu hastadan ücret talep etmiş ve hasta yakınları da o telaşla ödemeyi gerçekleştirmişlerdi. Bize ulaşan hasta yakınları, durumu anlatınca ilgili mercilere şikâyet dilekçemizi sunmuştuk. Ve bunun üzerine Özel DEVA Hastanesi aldığı haksız ücreti tarafımıza iade etmişti. Hastane kayıtlarında olayın oluş şekli mevcuttur. Bu şekilde bize ulaşaraktan alanında uzman avukatların desteğiyle ödemek zorunda kaldığınız ücretin iadesini alabilirsiniz.
BU SÜREÇTE AVUKATIN ÖNEMİ NELERDİR?
Vatandaşlarımız bazen haklarının neler olduğunu ve ne biçimde kullanacaklarını bilemezler. Bu çok normaldir. Bu eksiği gidermek bakımından özel hastanelerin yaptığı usulsüzleri gidermek için yapılan şikâyet sürecinde bir avukatın hukuki bilgisinden yararlanmak lehe olan sonuca ulaşmanız açısından daha sağlıklı olacaktır. Zira bu süreç, usulsüzlüğe sebebiyet veren özel hastanenin ilgili mercilere şikâyet edilmesiyle son bulmuyor. Şikâyetin yanı sıra sürecin takibatı da önemlidir. O yüzden bir avukat aracılığıyla süreci yönetmek daha iyi olacaktır.
Haklarımızın temini için hak arayış sürecini iyi bilmek gerekir o yüzden, Gaziantep’te bulunan hukuk büromuzda, daha detaylı bilgiler sunmak bakımından siz değerli müvekkillerimizi bekliyor olacağız. Bu konuyla alakalı daha kapsamlı bir hukuki danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.