ANLAŞMALI BİR ŞEKİLDE NASIL BOŞANABİLİRİM?
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin dayanabileceği boşanma sebeplerinden birisi de anlaşmalı boşanmadır.
GİRİŞ:
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin dayanabileceği boşanma sebeplerinden birisi de anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmaya hükmedilebilmesi için eşlerin boşanmanın mali sonuçlarına ve çocuğun durumuna ilişkin bir anlaşmayı hâkimin onayına sunması ve hâkimin de bu anlaşmayı onaylaması gerekmektedir. Gaziantep gibi nüfusun yoğun ve evlilik oranlarının yüksek olduğu şehirlerimizde; ilerleyen zamanlarda bazı sebeplerden dolayı eşler anlaşamamakta dolayısıyla boşanma davalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca anlaşmalı boşanmanın maddi koşullarından biri olan bu anlaşmanın yapılabilmesi için hem eşler hem de boşanma kararı verecek hâkim bakımından bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekir. İşte bugünkü yazımızda bu koşulların neler olduğunu ve anlaşmalı boşanmaya dair daha birçok detayı birlikte inceleyeceğiz.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR VE KOŞULLARI NELERDİR?
Eşlerin özgür iradeleriyle kendi aralarındaki evlilik ilişkisine son vermelerine anlaşma suretiyle boşanma adı verilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasını yalnızca boşanmayı isteyen eşler açabilir. Eşler dışında üçüncü kişilerin, örneğin mirasçıların ve alacaklıların vs. anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için bazı şartların gerçekleşmesi de gerekmektedir. Söz konusu şartlar aşağıdaki gibidir;
- Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir.
- Eşlerin Gaziantep Aile mahkemelerine birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmesi gerekir.
- Hâkimin eşleri dinlemesi gerekir.
ANLAŞMA PROTOKOLÜNÜN İÇERİĞİ VE ŞEKLİ NASILDIR?
Anlaşma protokolünde mali konular ve çocukların durumuyla alakalı hususlar olmak üzere iki tane zorunlu husus vardır. Bunun yanı sıra ihtiyari içerik olmak üzere toplamda üç kısımdan oluşur. İhtiyari içeriğin anlaşmalı protokolde bulunması zorunlu değildir.
Taraflar, hâkime bu hususta yazılı bir protokol sunabilecekleri gibi, sözlü olarak da beyanda bulunabilirler. Sözlü beyanda bulunacaksak bunun zapta geçirilmesi gerekmektedir. Bilmediğiniz noktalarda avukatınıza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
ANLAŞMALI BOŞANMA İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Boşanmak isteyen ve karşılıklı anlaşmış eşler için talep edilen bir takım evraklar bulunmaktadır. Evraklar 2024 yılı itibariyle şu şekilde belirtilmiştir:
- Boşanma dilekçesi
- Anlaşmalı boşanma protokolü
- Tarafların ve eğer bulunuyorsa çocuğa ait kimlik fotokopisi
- Nüfus kayıt örneği
- Evlilik cüzdanı fotokopisi
- Tarafların anlaşmalı şekilde yaptıkları mal paylaşımı ya da devir işlemlerinin belgeleri bulunması gerekmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL OLUR?
Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı, evlilik içerisinde tarafların ve taraflar için 3.kişilerin aldığı tüm malların evlilik bitmesi sırasında paylaşılmasıdır. Genellikle tarafların avukatlarınca hazırlanacak mal paylaşımı, boşanma protokolü içerisinde bulunmaktadır. Evlilik içerisinde alınan ev, araba, ev eşyaları, düğün takıları, ziynet takıları ya da yatırım sebebiyle alınmış altın, dolar, Euro bu mal paylaşımını kapsamaktadır. Evlilik öncesi eşyalar protokole tabii tutularak düzenlemesi yapılmaktadır.
Boşanma davasına neden olan kusurlar karşı tarafın yaptıkları delil olarak gösterildiği takdirde bir kusurlu taraf olmaktadır. Eğer anlaşmadan cayılırsa ekonomik anlamda maddi ya da manevi tazminat açılabilir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA VELAYET SÜRECİ NASIL İŞLER?
Çocuğun velayeti mahkeme tarafından çocuğun menfaatine uygun şekilde karar verilir. Anlaşmalı boşanmada velayet konusunda eşler anlaşmalıdırlar. Anlaşmalı boşanma ortak velayet konusunda da anlaşabilmektedirler. Ortak velayet, çocuğun anne ve babasının, velayet hakkının kapsamına giren hak, yetki ve yükümlülüklerde ''müşterek'' karar alması ve sorumluluğu da ortak paylaşması durumudur. Anlaşma dâhilinde hâkim karar verecektir. Lakin boşanma süreci bittikten sonra velayeti kendisinde bulunmaya ebeveyn, velayet değişikliği için dava açabilmektedir. Eğer, çocuğun bakım ve gözetimi karşı taraf tarafından ihmal edilmişse ve çocuğun sağlık, kişisel gelişimi olumsuz etkileniyorsa velayet değişikliğine ilişkin dava açılabilir. Bu durumda çocuğun geleceği çok iyi düşünülmelidir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA VERİLİR Mİ?
Müşterek çocuk adına ödenmesi gereken bir boşanma davası nafaka türü bulunmaktadır. Bu nafaka, çocuk eğitimi, sağlığı, kıyafeti, beslenmesi ya da kişisel gelişimini devam ettirmesi için gerekli olan ve masraflara karşılık gelen paradır. Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafakası talebinde bulunmayan eş, çocuk için sonradan nafakanın bağlanması için dava açabilmektedir. Bu nafaka türü, çocuğun menfaatine uygun bir miktar olarak belirlenir. İlerleyen süreçte, para yeterli gelmezse iştirak nafakasının arttırılması için dava açılabilir. Aynı şekilde yoksulluk nafakasına da hükmedilebilir. Ancak tedbir nafakası, çekişmeli boşanma davası devam ettiği müddetçe hükme bağlanan bir nafaka türü olmasından dolayı anlaşmalı boşanma davası olarak açılan davalarda genellikle söz konusu olmamaktadır.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?
Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk mahkemeleri davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaklardır. Anlaşmalı boşanma davaları genelde 1 ile 4 ay arası sürede neticeye kavuşur.
Anlaşmalı boşanma davalarında yetkili mahkeme olarak belli bir mahkeme yoktur. Taraflar, diledikleri aile mahkemesinde ya da aile mahkemesi bulunmayan yerlerdeki asliye hukuk mahkemesinde anlaşmalı boşanmaya ilişkin dava açabilirler.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARINDA AVUKATIN ÖNEMİ:
Vatandaşlarımız bazen haklarının neler olduğunu ve ne biçimde kullanacaklarını bilemezler. Bu çok normaldir. Bu eksiği gidermek bakımından evlilik birliğini ortadan kalkması amacıyla boşanmak için açılan dava sürecinde bir avukatın hukuki bilgisinden yararlanmak lehe olan sonuca ulaşmanız açısından daha sağlıklı olacaktır. Zira bu süreç, Anlaşmaya varmış iki eşin gerekli evraklarla birlikte Gaziantep’teki Aile mahkemelerinde dava açmasıyla son bulmuyor. Dava açmanın yanı sıra sürecin takibatı da önemlidir. O yüzden bir avukat aracılığıyla süreci yönetmek daha iyi olacaktır.
Haklarımızın temini için hak arayış sürecini iyi bilmek gerekir o yüzden, Gaziantep’te bulunan hukuk büromuzda, daha detaylı bilgiler sunmak bakımından siz değerli müvekkillerimizi bekliyor olacağız. Bu konuyla alakalı daha kapsamlı bir hukuki danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.